Ροζέ κρασιά υπάρχουν πολλά· Pink Team όμως μία!
Εμείς, στο «Drink Pink, Rosé Wine Extravaganza», αποκαλούμε Pink Team την ομάδα των ροζέ οίνων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στην εκδήλωση, που φέτος θα γίνει την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 13:00-20:00), στην αίθουσα Φάρος. Όπως τόσα χρόνια, από το 2013, θα ικανοποιήσει τους απαιτητικούς οινόφιλους και όλους όσοι θέλουν να δροσίσουν τις αισθήσεις τους με εκθαμβωτικές αποχρώσεις, παιχνιδιάρικα αρώματα και εντυπωσιακές γεύσεις ροζέ κρασιών, ιδανικά για το καλοκαίρι και όχι μόνο.
Οι ποικιλίες αμπέλου των κρασιών της Pink Team, είτε εκφράζονται μόνες τους (σε «μονοποικιλιακά» κρασιά), είτε σε κάποιο μεταξύ τους συνδυασμό («χαρμάνι»), αλλά και οι πολλές διαφορετικές τους προελεύσεις (ροζέ κρασιά παράγονται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και γενικώς σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες), την καθιστούν μια πολυσυλλεκτική ομάδα.
Μια ομάδα ικανή να εκφράσει χαρακτηριστικά τη διαφορετικότητα και τη δύναμη όλων, σχεδόν, των τύπων ροζέ οίνων σε όλο τους το μεγαλείο, που για όσους θα ήθελαν να εντρυφήσουν σε αυτά γευσιγνωστικά η πιο κάτω κατηγοριοποίηση μπορεί, ενδεχομένως, να φανεί διαφωτιστική:
- ΕΛΑΦΡΙΑ ΡΟΖΕ, ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΟΞΥΤΗΤΑ
Είναι η κατηγορία των ροζέ οίνων που προσεγγίζει περισσότερο απ’ όλες τα λευκά, όχι μόνο χρωματικά (διότι είναι συνήθως τα πλέον ανοιχτόχρωμα), αλλά και γευστικά, ενώ ξεχωρίζουν για την τραγανή τους οξύτητα. Ακόμα και τα αρώματά τους είναι πιο κοντά σε εκείνα των λευκών κρασιών, ενώ η στιφάδα τους (τανίνες) είναι περιορισμένη έως και ανεπαίσθητη. Έτσι, τα ελαφριά ροζέ, με έντονη οξύτητα συνοδεύουν πολλά φαγητά που κλασικά ταιριάζουν με λευκά κρασιά, όπως ψάρια στη σχάρα και μαγειρευτά, θαλασσινά, δημιουργικές σαλάτες, ζυμαρικά με σκόρδο και ελαιόλαδο, διάφορα ριζότο κ.ά. Συχνά, επίσης, είναι ιδανικά για απεριτίφ, με ξηρούς καρπούς και άλλες αλμυρές γεύσεις και ανάλογα σνακ.
- ΑΠΑΛΑ ΡΟΖΕ, ΜΕΣΑΙΟΥ ΟΓΚΟΥ
Τα ροζέ της κατηγορίας αυτής έχουν πιο μεστή γεύση, που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η απαλότητα. Εδώ κατατάσσονται πολλά ροζέ, αφού η γευστική απαλότητα εξασφαλίζεται είτε από χαμηλότερη οξύτητα, είτε από μία ιδέα έως και περισσότερη γλυκύτητα, που λειαίνει την οξύτητα και την ενδεχόμενη στιφάδα (τανίνες). Η γλυκύτητα αυτή μπορεί να εκτείνεται από απλή αίσθηση, έως αρκετή ή και πολλή. Ανάλογα με την περίπτωση, η γκάμα των φαγητών με τα οποία ταιριάζουν τα ροζέ αυτά είναι τεράστια. Π.χ., αυτά με απαλότητα λόγω μέτριας οξύτητας συνοδεύουν σαλάτες, λαδερά (π.χ. γεμιστά, μπριάμ, ιμάμ, αρακά, φασολάκια κ.λπ.), όσπρια, πίτες και πίτσες, αλμυρές κρέπες, ψητά ή μαγειρευτά θαλασσινά (π.χ. καλαμάρια ψητά και γεμιστά, γαρίδες στη σχάρα), κοτόπουλο στη σχάρα. Ταιριάζουν και με αλλαντικά, με πολλά τυριά, ιδιαίτερα κατσικίσια. Τα βγάζουν συνήθως πέρα ακόμα και με εν γένει δύσκολες επιλογές για κρασί (αγκινάρες, σπαράγγια, αυγολέμονο κ.ά.) με πολλούς και διάφορους μεζέδες ταυτόχρονα, αλλά και με ρουστίκ παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και, ευρύτερα, της Μεσογείου. Τα ροζέ με γευστική απαλότητα λόγω γλυκιάς αίσθησης παντρεύονται με όλα τα φαγητά που γλυκίζουν ελαφρώς ή είναι πικάντικα, με πιάτα από κουζίνες της Άπω Ανατολής, με λουκάνικα και πιπεριές στη σχάρα, με τα μπέργκερ, με πολλά αλμυρά αλλαντικά, με πιάτα που έχουν κάρι κ.ο.κ. Όσα δε εξ αυτών έχουν χαμηλό αλκοόλ ταιριάζουν ιδανικά με καυτερά και πικάντικα έθνικ πιάτα. Όσο η γλυκύτητα αυξάνεται, τα απαλά, μεσαίου όγκου ροζέ που τη διαθέτουν μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι και ως ελαφριοί επιδόρπιοι οίνοι, αλλά -γιατί όχι;- και με φαγητό, αρκεί να είναι το κατάλληλο, όπως π.χ. κλασικές αμερικάνικες γεύσεις BBQ, σαν τα glazed spare ribs με σάλτσα Jack Daniels. Καλά είναι, επίσης, με φρούτα και με γλυκά, αρκεί αυτά να μην είναι γλυκύτερα των κρασιών. Βέβαια, πολλοί θα αρκεστούν στο να τα απολαύσουν μόνα τους, καλά παγωμένα, στη βεράντα ή στο μπαρ εν μέσω θερινής ραστώνης.
- ΓΕΜΑΤΑ ΡΟΖΕ, ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΛΚΟΟΛ
Παρά τη μόδα των ανοιχτόχρωμων, πολλά ελληνικά ροζέ συνεχίζουν να βρίσκονται χρωματικά πιο κοντά στα ελαφριά κόκκινα κρασιά, με γεύση πλούσια και γεμάτη, ενίοτε και «θερμή» (δηλαδή με αρκετό αλκοόλ). Ωστόσο, διαθέτουν συνήθως και φρεσκάδα, αλλά και λαμπερά χρώματα, που τα διαφοροποιούν αμέσως από ένα κλασικό κόκκινο κρασί, ενώ στη γεύση οι τανίνες τους είναι ζωηρές και διαπεραστικές. Αυτά τα γεμάτα, πλούσια σε αλκοόλ ροζέ, χάρη στην πιο τανική δομή τους, ταιριάζουν με μεγάλη γκάμα κρεατικών, κυρίως στη σχάρα, με καλής ποιότητας αλλαντικά και με πολλές άλλες, ακόμα πιο δυνατές και πολύπλοκες γεύσεις τής μεσογειακής κουζίνας, εκεί όπου η ζέστη του καλοκαιριού αποτρέπει από την επιλογή ενός κλασικού κόκκινου κρασιού. Σημειώνεται, πάντως, πως δεν είναι ανάγκη τα ροζέ αυτής της κατηγορίας να έχουν οπωσδήποτε σκούρο χρώμα.
- ΗΜΙΑΦΡΩΔΗ / ΑΦΡΩΔΗ ΡΟΖΕ
Σε μια ομάδα κρασιών όπως τα ημιαφρώδη / αφρώδη ροζέ, όπου τα στυλ είναι πολλά και διάφορα, επικρατούν αριθμητικά τα ημίξηρα ή ημίγλυκα κρασιά, που συχνά καταναλώνονται σκέτα, ως απεριτίφ ή ως επιδόρπιοι οίνοι, ιδανικοί για ευχάριστες συναθροίσεις (π.χ. πάρτι, δεξιώσεις κ.ά.). Εκεί μπορούν να ρέουν με... φανταστική ορμή, γλυκαίνοντας και γαργαλώντας ουρανίσκους και διαθέσεις! Όταν η γλυκύτητά τους είναι πολλή μπορούν να συνοδεύσουν με επιτυχία ελαφριά γλυκά (κέικ, τάρτες φρούτων κ.λπ).