Οι συνταγές της Sandra Berten
Η Σάντρα Μπέρτεν είναι σεφ στο πολυπολιτισμικό Mama Roux στο κέντρο της Αθήνας και, όπως λέει, λατρεύει τα ροζέ κρασιά. «Στη Νότια Γαλλία, ειδικά στην Προβηγκία, η παράδοση των ροζέ κρασιών είναι τεράστια (Bandol, Côte de Provence, Tavel…). Eίναι ιδανική απόλαυση με το καλοκαιρινό γεύμα, κάτω από τα πλατάνια ή τις κληματαριές, με ψητά ψάρια και ρατατουίγ (Ratatouille) ή ως απογευματινά «Apero», δηλαδή απεριτίφ, με ελιές, διάφορους μεζέδες και πισαλαντιέρ (Pissaladiere). Τα ροζέ κρασιά εξιτάρουν τις αισθήσεις, δεν ξέρω πώς να το πω διαφορετικά. Οι δύο συνταγές που θέλω να μοιραστώ μαζί σας έρχονται κατ’ ευθείαν από αυτήν την κουλτούρα που προσωπικά λατρεύω».
Κλασική συνταγή της Νοτίου Γαλλίας με φρέσκα λαχανικά, η γαλλική εκδοχή του μπριάμ ή τουρλού.
Υλικά (για 2 άτομα)
- 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κόκκινες ή πράσινες πιπεριές κομμένες σε φέτες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε φέτες
- 450 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο 1κ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες κομματάκια (ή ντομάτα κονκασέ)
- Αποξηραμένη ρίγανη, αποξηραμένο δενδρολίβανο και θυμάρι
- Αλάτι, πιπέρι
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μαζί με τα βότανα. Όταν το κρεμμύδι γίνει διάφανο, προσθέστε τα κολοκυθάκια και αφήστε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά. Μετά βάλτε μέσα και τις πιπεριές (τα λαχανικά αυτά δεν θέλουν τον ίδιο χρόνο μαγειρέματος, οπότε η σειρά παίζει σημαντικό ρόλο). Μετά από 10 λεπτά ρίξτε τη μελιτζάνα και τη ντομάτα. Αν η ντομάτα είναι αρκετά ξινή ρίξτε μια πρέζα ζάχαρη και προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι, δοκιμάζοντας. Μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο τα λαχανικά μένουν «ζωντανά», όπως πρέπει. Σερβιρίστε ζεστό, ως συνοδευτικό ψητού ψαριού ή κρύο, με λίγο γιαούρτι, φρέσκο βασιλικό και ξύδι